Medicinsk Museion i København

Levering af mini-margarinefabrikmodel

Medicinsk Museion i København
22 kg! om året – Så meget margarine spiste den gennemsnitlige dansker i 1936 – en verdensrekord. Margarine blev opfundet som et alternativ til smør i 1869 af den franske kemiker Hippolyte Mége-Mouries. Det var en succes, fordi det var billigt og gav den voksende befolkning en højkalorisk, langtidsholdbar fødevare. Den nye “Butterine” blev den første succesrige syntetiske fødevare, der banede vejen for, at fødevareproduktionen bevægede sig fra gård til fabrik.

Gerstenberg Services og FH Scandinox er stolte over at kunne hjælpe med leveringen af den viste mini-margarinefabrikmodel til margarineudstillingen på Medicinsk Museion i København. Modellen viser en typisk margarinefabrik fra 1980’erne. De fire store opbevaringstanke indeholder olier og smeltet fedt, som blandes i de mindre tanke. Blandingsforholdet afhænger blandt andet af den type margarine, der produceres, råvarepriserne og årstiden. Farve, vitaminer, antioxidanter og emulgator, der binder vand og olie sammen, tilsættes, og vandfasen med eller uden mælk blandes derefter i det sidste procestrin. Den varme, flydende blanding pumpes gennem krystallisatoren, hvor margarineemulsionen afkøles, før den pakkes eller fyldes.

Gamle tegninger, blåtryk fra begyndelsen af 1900-tallet og nogle håndskrevne opskrifter fra 1930’erne blev også leveret til Medicinsk Museion af Gerstenberg.

Udstillingen er åben for gæster indtil 22. december 2024. Mere information kan findes på Medicinsk Museions hjemmeside: https://www.museion.ku.dk/margarine/#

Menu